Schweinehaxe uit de oven

Schweinehaxe

Schweinehaxe, oftewel varkenshiel, is het ultieme stuk vlees dat zich perfect leent voor diverse bereidingen. Zo kun je het aan een spiks doen en langzaam laden garen boven een barbecue vuur om vervolgens zo op te eten of je maakt er een heerlijke sandwich van. Ook is het heerlijk om te braden in de oven. Voor dit laatste volgt hier een recept, waarvan bij het lezen alleen al het water in je mond loopt. Het recept is geschikt voor 2 personen.

Zorg om te beginnen voor een opgeruimde en schoongemaakte werkplek. Wel zo hygiƫnisch uiteraard en het zorgt er voor dat je alle ruimte hebt. Ook is het aan te raden om het een en ander klaar te zetten voor je begint met de bereiding. Denk hierbij aan:

– een ovenschaal
– een snijplank
– een grote pan
– scherp mes
– boter of olie
– Italiaanse kruidenmix
– parikapoeder
– honing
– knoflook
– groenten, zoals wortel en ui
– aardappels

Het is heerlijk om de schweinehaxe van te voren in te smeren met de kruidenmix. Als je niet zo’n fan bent van Italiaanse kruidenmix, dan kun je naar wens ook enkel rozemarijn of tijm toevoegen of het achterwege laten. Kook het stuk vlees vervolgens in een pan met water op zacht vuur voor ongeveer 1,5 uur. Om er een compleet gerecht van te maken, kun je 1 gesneden ui, een laurierblaadje, 3 jeneverbessen en 3 pimentkorrels toevoegen en eventueel een bosje kruiden (bouquet garni) mee laten trekken.

Na 1,5 uur kan het stuk vlees er uit om af te koelen. Het vlees ga je nu insnijden. Sneetjes van een paar milimeter diep zijn voldoende. Doe dit in ruitvorm. Vervolgens maak je een marinade van 1 glas bier, 2 tenen knoflook, 1 theelepel paprikapoeder, 3 eetlepels olie en 2 eetlepels honing. Naar smaak kun je zout toevoegen. Wrijf de marinade goed in het vlees en laat dit een uur of 3 staan.

Zit de tijd er bijna op? Verwarm de oven dan vast voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met boter of olie. Hoewel dit laatste gezonder is, geeft het eerste een meer knapperige korst. Het is dus net wat je in huis hebt of waar je voorkeur naar uitgaat. Beide zijn prima. Het vlees zelf kun je ook lichtjes insmeren. Ondertussen kun je vast een aantal wortels snijden. 400 gram winterpeen is meer dan voldoende. Ook 600 gram aardappel en 2 grote uien snijd je in stukjes. Bak de schweinehaxe een uur in de oven en voeg vervolgens de gesneden groenten toe en bak dit nog een half uurtje. Draai tussendoor het vlees vaak voor een gelijkmatige garing en kleur. Het is bijna klaar en de heerlijke geur komt je al tegemoet. Nog eventjes geduld tot de oven piept en dan is het aanvallen maar. Serveer het gerecht met een sausje van mierikswortel om het geheel af te maken.

Met bovenstaand recept geniet je van een heerlijke maaltijd. Ben je met meer of minder personen, dan zul je de hoeveelheden naar eigen inzicht moeten aanpassen. Onthoud bovendien: heb je dit gerecht eenmaal geserveerd, zul je gegarandeerd vaker aan de bak moeten! Het smaakt altijd naar meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.