Hometrainer: waarom gebruiken en hoe het ideale model kiezen?

Hometrainer

De hometrainer is een ideaal toestel om binnenshuis aan lichaamsbeweging te doen en simuleert het gebruik van een gewone fiets. Het is te vinden in sportscholen en kan ook thuis worden gebruikt, en biedt verschillende voordelen voor het lichaam. Zonder contra-indicatie, versterkt het de onderste spieren zonder schade aan de gewrichten te veroorzaken.

Wat zijn hometrainers en wat zijn hun voordelen?

In tegenstelling tot gewone fietsen hebben hometrainers geen wielen, maar een rechte basis die op de grond rust. Op die manier is de stimulans uitsluitend gebaseerd op de kracht die wordt uitgeoefend door de beoefenaar, die de intensiteit en het tempo bepaalt.

Het is een uitstekende optie voor zwaarlijvige mensen, ouderen, sedentaire mensen en voor degenen die beginnen met het beoefenen van fysieke activiteiten, en wordt een grote bondgenoot in het proces van gewichtsverlies.

Trainen met een hometrainer kan talloze voordelen opleveren. Omdat het comfortabel is en de mogelijkheid biedt te trainen zonder schokken, ontwikkelt het spierkracht in de onderste ledematen zonder schade aan de gewrichten te veroorzaken. Met oefeningen met een hoog calorieverbruik helpt het bij gewichtsverlies en versterkt het ook de spieren van de rug en de billen.

Wat zijn de soorten hometrainers?

Er zijn drie soorten hometrainers: verticale, horizontale en spinning.

De verticale hometrainer wordt het meest gebruikt in sportscholen en thuis en vergt meer van de bilspieren en dijen. Het is aangewezen voor intensievere trainingen, omdat het meer intensiteit en inspanning vereist.

De horizontale hometrainer wordt gebruikt voor wie de dijen en de kuiten wil trainen, en helpt bovendien bij het herstel van de spieren en de verbetering van de bloedsomloop. Van de drie opties vergt zij minder fysieke voorbereiding en veroorzaakt zij minder fysieke slijtage.

De spinningfiets daarentegen is gericht op zwaardere trainingen, omdat het ontwerp afdalingen en beklimmingen simuleert die gebruikelijk zijn in wielerwedstrijden, waardoor de cardiovasculaire prestaties toenemen en de ademhaling verbetert.

De weerstand is magnetisch of mechanisch

De weerstand is een van de eerste factoren waarop moet worden gelet bij de aankoop van een hometrainer. Bij het zoeken is het mogelijk modellen van twee types te vinden: mechanische en magnetische. Bij de eerste moet de gebruiker iets meer kracht zetten om de bewegingen te laten werken. De reden hiervoor is dat het systeem wordt gemaakt door wrijving, die de snelheid van jouw lichaam volgt.

Juist daarom is een hometrainer met mechanische weerstand meestal goedkoper. Anderzijds zorgt magnetische weerstand voor een meer gelijkmatige training. Dat komt omdat de regeling van de inspanning door kabels wordt aangedreven en magnetisch gebeurt door de interne magneten.

Controleer de functies van het bedieningspaneel

Het bedieningspaneel is een uiterst belangrijk onderdeel van een hometrainer. Een compleet paneel maakt de apparatuur niet alleen gemakkelijker te hanteren, maar kan ook waardevolle informatie verschaffen voor jouw training. Tijd, snelheid en afgelegde afstand, bijvoorbeeld, zijn enkele gegevens die jouw trainingsroutine doeltreffender kunnen maken.

Bovendien zijn er meer geavanceerde functies, zoals calorietelling en hartbewaking, die een nauwkeuriger evaluatie van de training mogelijk maken. Bekijk daarom, voordat je jouw aankoop afrondt, deze functies en kijk of ze de investering waard zijn.

Onderzoek het gewicht en de hoogte ondersteund

Veiligheid is een andere factor die in aanmerking moet worden genomen bij de keuze van een hometrainer. Daartoe is het van fundamenteel belang het gewicht en de hoogte te evalueren die door de uitrusting worden ondersteund. Over het algemeen bereikt het maximumgewicht van de modellen 120 kg, terwijl de hoogte varieert tussen 1,50 en 2 m.

Het is de moeite waard erop te wijzen dat het in acht nemen van het gewicht van de hometrainer de belangrijkste manier is om ongelukken te voorkomen en de maximale prestaties te garanderen. Bovendien kunnen knie- en gewrichtsproblemen worden voorkomen door te trainen op een fiets die geschikt is voor de lengte. Wees dus op jouw hoede en koop geen apparatuur die niet aan jouw behoeften voldoet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.