Het belang en de voordelen van fitte en actieve werknemers

Bedrijfsfitness

Gezonde, vitale en dus fitte werknemers zijn enorm belangrijk voor bedrijven en overheden. Ondernemingen en non-profitorganisaties die goed voor hun personeel zorgen – bijvoorbeeld door bedrijfsfitness aan te bieden – kunnen veel ziekmeldingen en uitval door burn-outklachten voorkomen. Als CEO of manager inzetten op bedrijfsfitness heeft echter nog meer voordelen. Zo besparen ondernemers die slim met dit precaire onderwerp omgaan veel tijd en geld. In dit blog leggen we uit wat de inzet op vitaler en fitter personeel bedrijven aan voordelen oplevert.

Het belang van gezond en fit personeel

Een werknemer die gezond en vitaal is, is vaak een productievere werknemer, die bruist van de energie en passie. Zowel in mentaal als in fysiek opzicht gaan personeelsleden die geregeld aan bedrijfsfitness doen, zich beter en sterker voelen. En dat zorgt ervoor dat het ziekteverzuim omlaaggaat. Een belangrijk effect van fitness aanbieden op of via het werk – in een eigen fitnessruimte of door korting op een fitnesspas te geven – leidt ook tot creatievere mensen op de werkvloer. Fitnessen is ideaal voor het bevorderen van de bloeddoorstroming, waardoor de hersenen meer zuurstof krijgen. Deze toegenomen vitaliteit leidt tot meer inspiratie, innovatie en frisse ideeën die jouw bedrijf vooruit kunnen helpen.

Collega’s gaan nauwer samenwerken

Onderzoek naar de effecten van sporten op het werk maakt duidelijk dat dit goed is voor de harmonie en saamhorigheid tussen het personeel onderling. In de ontspannen setting van een fitnessruimte of tijdens het gezamenlijk powerwalken, wandelen of hardlopen, leren collega’s elkaar op een andere en persoonlijker manier kennen. Vaak ontstaan de beste gesprekken, ideeën en zelfs vriendschappen in een ontspannen setting. Door bedrijfsfitness aan te bieden, kun je dit proces stimuleren en collega’s dichter bij elkaar brengen. Het gevolg is een betere werksfeer, meer samenwerking en een hogere productiviteit op het gebied van kennis en werkuitvoering.

De ziektekosten gaan een dalende lijn vertonen

Personeelstekort door krapte op de arbeidsmarkt, door de vergrijzing en door zieke werknemers is op dit moment een enorm probleem in Nederland. Met name in sectoren als het onderwijs, de horeca en de techniek is het moeilijk om professionals te vinden. Door vol in te zetten of bedrijfsfitness en dat breed te promoten onder je personeel, kun je het percentage ziektemeldingen terugbrengen naar een lager niveau. Zo bezuinig je niet alleen op de ziekte- en vervangingskosten, dus in financieel opzicht. Maar je bespaart ook op het zoeken naar schaars vervangend personeel, wat vaak veel tijd en energie kost.

De sfeer op de werkvloer wordt ontspannender

Geregeld sporten zorgt ervoor dat de deelnemers allerlei positieve hersenstofjes aanmaken, zoals endorfine, serotonine en adrenaline. Stuk voor stuk zijn dit stofjes die een lekker en gelukkig gevoel geven en het gemoed verbeteren. De gevolgen hiervan mogen duidelijk zijn: via bedrijfsfitness kun je de aanmaak van deze geluksstofjes stimuleren, waardoor de deelnemers zich blijer, relaxter en meer ontspannen voelen op hun werk. En dat kan alleen maar positief zijn voor de werksfeer: minder stress en vaker samen lachen!

Er is keuze aan diverse vormen van bedrijfsfitness

Een prachtig voordeel van jouw personeel bedrijfsfitness aanbieden, is dat er allerlei mogelijkheden zijn om dit slim vorm te geven. Een optie is om, als er in je bedrijfs- of kantoorpand voldoende ruimte is, een mooie fitnesszaal met benodigdheden in te richten. Sporten en bewegen op het werk kun je ook op heel andere manieren inrichten. Zo kun je collega’s uitdagen om tijdens de pauze dagelijks minstens een kwartier te wandelen. Of organiseer tweemaal per week na werktijd een powerwalksessie, waarbij jij en je collega’s stevig afgemat worden en natuurlijk lekker veel calorieën verbranden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.